Hasiera / Garagardoa

Garagardoa

[gaɾaɣardoa]


Euskal gastronomiaren oinarria bertako produktua bada, garagardoaren ekoizpena ez da arau hori puskatzen duen salbuespena. Euskadin gero eta artisau-garagardo gehiago ekoizten dira, Arabako zekale eta lupulu soroetako lehengaiekin.

Datos 2020

17 Basque Beer garagardotegi
292 garagardo mota
1000000 litro urteko guztira
2% Kontsumoa Euskadin
15 erreferentzia garagardogile bakoitzeko
98000 biztanle/garagardo ekoizleko Euskadin

Jatorrira itzuliz
hasten den eboluzioa

Eremuak

Euskadiko garagardo ekoizle gehienak itsasertzean daude, bai mendebaldean –Bilbon eta inguruko herrietan- baita ekialdean –Donostian eta inguruan- ere. Hala eta guztiz ere, lantegi gehienak 10.000 biztanle baino gutxiagoko herrietan kokatuta daude.

Lehengaia

Gorbeia mendiguneko edo Añarbe urtegiko uretatik hasita, Arabako lautadako maltaraino. Osagai guztiak hurbil izatea da Basque Beer garagardoen nortasun-ikurretako bat. Adibidez, erabiltzen diren garagar-malten %26 bertakoak dira.

Jatorria

Garagar-malta gorde eta ehotzea, beratzea, sukaldatzea, hartzitzea edo botilatzea eta etiketatzea. Garagardo egile bakoitzak osorik eta artisau-prozedurak erabiliz garatzen ditu euskal garagardoa egiteko prozesuaren zati guztiak. Eta hori kontsumoan islatzen da gero, egindako garagardo guztiaren %43 lantegitik 30 km-ko erradioan edaten baita.

Etorkizuna

* El sector cervecero vasco sigue en alza, pasando en escasos 7 años de producir 80.000 litros anuales, al millón de litros. Ahora centra esfuerzos en la creación de cerveza km0, con proyectos para recuperar y reforzar el cultivo de lúpulo en Euskadi.

  • Gipuzkoako kostaldea
    arrow

    La mayoría de cerveceras se ubican en San Sebastián, localidades aledañas como Rentería, Oiartzun y Hernani; incluso en municipios de comarcas limítrofes como Irún o Zarautz, todos ellos a escasos metros del mar.

    Bilbo
    arrow

    Bilbok baditu ehun urte beteak dituzten garagardo ekoizle tradizionalak, eta Txorierri bailarako udalerri mugakideetan ere hainbat artisau-garagardo egile daude, adibidez Zamudion eta Sondikan.

    Mungialdea
    arrow

    Kostako eskualde oso menditsua da, Bilbo Handitik hurbil dagoena, eta baditu garagardo ekoizleak Urduliz, Gorliz edo Mungia bezalako herri txikietan.

    Enkarterriak
    arrow

    Bizkaia mendebaldean, Kantabriarekiko mugan kokatutako eskualdea da. Bere ezaugarri nagusitzat ditu ingurune naturala, Erdi Aroko herriak eta meatzaritza tradizioa.

    Arabako Lautada
    arrow

    Araba ipar-ekialdeko lautadan hainbat garagardo ekoizle daude, besteak beste Agurain, Langraiz Oka edo Urkabustaiz herrietan, eta baita garagar soroak ere.

    Berantevilla
    arrow

    Inguru honetan garagardo ekoizlerik ez dagoen arren, garagar eta lupulu soroz estalitako eskualdea da, eta Euskadiko ekoizle askok baliatzen dituzte labore horiek euren artisau-garagardoak egiteko.

Nork esan zuen Euskadin ez dagoela garagardo tradiziorik?

Ezagutu ezazu euskal garagardoaren historia

GARAGARDO MOTAK

Estilo aniztasuna, esperimentazioaren fruitu

Garagardoaren ezaugarri guztien konbinazioa da artisau-prozedurekin eginiko edarien kalitatearen gakoa: itxura, aroma, zaporea, ahoko sentsazioa eta graduazioa. Prozedura horren konplexutasunaren arabera, bi motatako garagardoak bereizten dira.

Oinarrizko gamakoak


Garagardo ekoizle bakoitzaren bereizgarri diren garagardoak dira. Urte osoan zehar ekoizten dira eta beti daude stock-ean. Guztira 125 erreferentzia daude, eta ekoizle bakoitzak, batez beste, sei garagardo dauzka.

Edizio bereziak


Garaiko garagardo esklusiboak, soilik urte-sasoi zehatzetan egiten direnak, edo ekoizpen bakarrekoak, behin agortutakoan berriz egiten ez direnak. Garagardo ekoizle bakoitzak horrelako zortzi garagardo egiten ditu batez beste, guztira 167 erreferentzia osatzeraino.

¿Quiéres saber más sobre la Cerveza Basque Beer?

Visita página oficial