Hasiera / Txakolina

Txakolina

[t∫akoliɲa]


Munduan bakarra den ardo bat, bertako Hondarrabi Zuri eta Hondarrabi Beltza mahats barietateetatik sortua. Ardo berezi-berezi bat, nortasun oso markatukoa, nazioartean sona handia lortu duena azken 30 urteetan izan duen eraldaketari esker.

2020ko datuak 2020

81 upategi
965 mahasti hektarea
5062864 litro urteko
7430259 kilo mahats

Erroak itsasoan eta mendian
dituen euskal nortasuna

Eremuak

Txakolina hiru Jatorri Deituraren pean ekoizten da, deitura bat Euskadiko lurralde historiko bakoitzeko: Getaria, Bizkaia eta Araba. Eremu geografiko bakoitzaren ezaugarri bereziek nortasuna ematen diote txakolinari.

Klima

Ingurune natural desberdinen eta klima atlantikoaren eraginek, eta bertako mahatsaren egokitzeko gaitasunak, ardo honen ñabardura guztiak azaleratzen dituzte. Kantauri itsasoaren kresaletik, barnealdeko paisaia menditsuari darion nortasunera.

Lurzorua

Mahastiak hego-ekialderantz orientatuta daude, ahalik eta eguzki argi gehien har dezaten, eta mahatsondoak sakonera gutxiko maldetan landatzen dira, mahats-mordoak errazago heldu daitezen lurreko hezetasunetik urrunduta.

Mahats barietateak

Txakolina Hodarrabi Zuri izeneko bertako mahats barietatearekin egiten da gehienbat –horregatik, fruta zuri, belar eta lore aromak oso indartsuak dira-, baina Hondarrabi Zuri Zerratia eta Hondarrabi Beltza ere erabiltzen dira txakolin beltzak egiteko. Neurri txikiagoan bada ere, posible da beste barietate batzuk erabiltzea, hala nola, Izkiriota edo Gros Manseng, Riesling, Chardonnay eta Sauvignon Blanc (inoiz ez guztizkoaren % 20 baino gehiagoko proportzioan).

  • Enkarterriak
    arrow

    Bizkaiko mendebaldeko muturrean kokatutako eskualdea da. Bailara sakonak eta mendi garaiak dituenez, ez dago oso industrializatuta eta nekazaritza sektoreak indar handia du. Badaude txakolingintza tradizio handia duten hainbat herri, esaterako Zalla, Galdames, Muskiz edo Balmaseda.

    Aiaraldea
    arrow

    Araba ipar-ekialdeko eskualdea, Bizkaiarekiko mugan dagoena. Ingurune menditsua da, eta bertan daude Arabako Txakolina-Txakolí de Álava Jatorri Deituraren barruko mahasti eta upategiak. Amurrio, Okendo edo Laudio dira eskualdeko herri garrantzitsuenak.

    Nerbioi
    arrow

    Bizkaia barnealdeko ingurunea da, Nerbioi ibaiaren ertzeko udalerriak biltzen dituena. Txakolinari dagokionez, Zaratamo, Orozko eta Urduña dira herri garrantzitsuenak.

    Lea-Artibai
    arrow

    Es la comarca costera más oriental, situada entre los dos ríos que dan nombre a la comarca. Los núcleos urbanos son escasos, dado que se trata de una zona montañosa y forestal. La mayoría de las bodegas se encuentran en Markina-Xemein, Mendexa y Ondarroa.

    Deba ibarra
    arrow

    Txakolin upategiak eta mahastiak aurki daitezke bai kostan –Deban edo Mutrikun- eta baita ere barnealdean –Oñati edo Arrasate inguruetan-.

    Durangaldea
    arrow

    Anbotoko harkaitzek eta Oiz mendiak mugaturik, eskualde hau Ibaizabal ibaiaren haranean barrena luzatzen da, non tenperaturak baxuagoak baitira, barnealdean dagoelako. Txakolin ekoizle handienak Elorrio, Abadiño eta Iurretan daude, eta baita ere eskualdeko udalerri garrantzitsuenean, Durangon.

    Urdaibai
    arrow

    Biosferaren Erreserba izaki, balio ekologiko handiko eremua da, eta mahasti nahiz upategiek ingurumena babesteko araudi zorrotzak errespetatu behar dituzte. Inguru honetako herrietako batzuk dira Gernika, Muxika edo Busturia.

    Mungialdea
    arrow

    Bilbo Handiaren iparraldean dago, bi paisaia mota aski desberdin uztartzen dituelarik: batetik, garapen industrial handiko guneak, eta bestetik, nekazaritzarako azalera handiak, orografia eta klima leunei esker. Gamiz-Fika, Gatika, Bakio, Lezama, Larrabetzu, Zamudio, Derio eta Sondika dira udalerri aipagarrienak.

    Gipuzkoa Ekialdea
    arrow

    Getariako inguruetatik haratago, Getariako Txakolina Jatorri Deituraren babespean txakolina ekoizten duten hainbat upategi daude Gipuzkoako beste udalerri batzuetan, hala nola Alkiza, Villabona, Olaberria, Beizama, Oiartzun, Astigarraga edo Hondarribian.

    Urola Kosta
    arrow

    Txakolinaren inguruko tradizioa sendoa da inguru honetan; mahasti ia guztiak kostako herrietan daude, hala nola Getaria, Zarautz, Orio, Zumaia eta Aian, itsasotik kilometro bat baino gutxiagora, baina barrurago ere badaude upategi batzuk.

TXAKOLIN MOTAK

Mahats barietate guztiak orekatuz

Txakolin zuria


Ekoizpenaren % 95 baino gehiago txakolin zuria da, eta nagusiki Hondarrabi Zuri mahats barietatearekin egiten da. Ardo honetan lehen mailako aromak nagusitzen dira, fruta, lore eta belar ñabardurekin. Azidotasun fresko eta orekatua du ahoan, eta amaiera mikatz samarra ere bai, bertako barietatearen ondorioz.

Barrikan hartzitutako txakolin zuria


Euren kokapenagatik ezaugarri bereziak dituzten mahasti zehatzetako mahatsarekin egiten da txakolin hau, eta barrikan hartzitzen da. Aromek badituzte indar ertaineko fruta eta lore ukituak eta ukitu baltsamikoak. Ardo fresko, orekatu, konplexu eta iraunkorrak dira ahoan.

Ardo bereziak


Existe un pequeño número de espumosos y vendimias tardías amparados como vinos especiales por los consejos reguladores del txakolí, aunque su producción es testimonial.

Txakolin gorria


Bizkaian “Oilar begi” ere deitzen zaio; Hondarrabi Zuri eta Beltza barietateak nahasten ditu, azken hori gutxienez % 50eko proportzioan. Ardo honek basoko fruituen ñabardura eta aromak ditu, eta arinak dira ahoan, edateko errazak, freskoak eta biziak, fruta zapore luzedunak.

Txakolin beltza


Ezaugarri markatuak dituen ardo gaztea da, Hondarrabi Beltza barietatearekin egiten dena. Indar handiko lehen mailako aromak ditu, fruitu gorrien ñabardurekin. Freskoak eta tanikoak dira ahoan, fruta atze-gustudunak.

Txakolinaren iraultza: desagertzear egon zen tradizioaren berpiztea

HIRU DEITURA

Txakolina sofistikatu izanaren arrazoiak