Hasiera / Txakolina / Getariako Txakolina

Getariako Txakolina

Ekoizpen katearen gehiengoa, itsasotik Km 1 baino gutxiagora

2020ko datuak 2020

34 upategi
440 mahasti hektarea
3002200 litro urteko
4353048 kilo mahats

Eremuak

Itsasoaren usainak markatzen du Getariako Txakolina, mahasti guztien %90 itsasertzean baitaude, itsasotik kilometro bat baino gutxiagora. Dena den, Jatorri Deitura honek barne hartzen ditu Gipuzkoako beste udalerri batzuk ere. Upategien jabeak mahastien jabe ere badirenez, ekoizpen prozesu osoa in situ egiten da.

Klima

Klima atlantiko leuneko eremua da: bere ezaugarri nagusiak dira plubiometria altua –urteko prezipitazioen batez bestekoa 1.600 mm ingurukoa da- eta tenperatura leunak –neguan hotzenak 2ºC eta udan beroenak 35ºC-. Horrek eragin handia du txakolinaren azidotasunean eta aroma indartsuetan.

Lurzorua

Mahastiak besora eta, batez ere, parraletan jarrita egoten dira, hego-ekialdera orientatutako maldetan, gehienez 100 metroko garaieran, itsasoko haizeetatik babestuta eta eguteran. Lurzorua buztintsua da eta badu hareharrizko geruza bat ere. Mahats-mordoak lurreko hezetasunetik urrun hazten direnez, errazago heltzen dira.

Mahats barietateak

Strong>Gomendatutako mahats-aldaerak : Hondarrabi Zuri (zuria) eta Hondarrabi Beltza (tinta) < br> < strong>Baimendutako mahats-aldaerak : Hondarrabi Zuri Zerratia edo Petit Courbu, Izkiriota edo Gros Manseng, Riesling eta Chardonay.

Getariako Txakolina Jatorri Deiturako txakolina aproposa da arrain eta itsaskiekin uztartzeko

TXAKOLIN MOTAK

Ia ekoizpen osoa txakolin zuria da

Txakolin zuria


Batez ere < strong>Hondarrabi Zuri mahats-barietate zuriarekin egina, hori berde zurbiletik urre-kolorera bitartekoa da. Sudurrean bizia eta freskoa da, fruta zuri eta berdearen lurrinak ditu, belar freskoaren ukituekin. Ahoan arinak eta harmonikoak dira, azidotasun orekatuarekin eta karboniko sentsazio arinarekin.

Txakolin gorria


Txakolin gorria egiteko mahatsaren barietate beltza erabiltzen da gutxienez % 50eko proportzioan. Fuksia kolore distiratsu eta gardena du, zitriko eta fruta berde aromekin, eta zapore harmonikoa du, fruitu gorri azidoen atze-gustuarekin eta sentsazio karbonikoarekin.

Txakolin beltza


Hondarrabi Beltza mahats tinta barietatearekin ekoizten da, eta horrek tonu gorri-granateak eta basoko fruituen aromak ematen dizkio, hala nola, berandutza eta mugurdia. Ahoan arinak dira, puntu eferbeszentea dute eta karbonikoa dute.

Barrikan hartzitutako txakolin zuria


Muztioa hartzitzeko eta ardo bihurtzeko prozesua upeletan egiten da. Tonu hori eta urreztatukoak, intentsitate ertainekoak sudurrean, eta gustu orekatukoak, egur berrikoak.

Bazenekien…

upategiak eta mahastiak elkarrengandik hain hurbil egoteari esker, eskuz bildutako mahatsa primeran iristen dela prentsaketara?


Upategi eta mahasti gehienak itsasertzeko mendi-magaletan daude. Baina itsasoak txakolinean duen eragina duela milaka urtekoa da, hainbat mende atzera eginda, euskal arrantzale eta marinelen edaria baitzen txakolina. XIX. mendearen amaieran mahastiak ia desagertzekotan zeudenean, ardo ekoizleak sektorea berritzen hasi ziren, mahasti txikiak kudeatuz. Lan haren ordaina 1989an etorri zen, Getariako Txakolina Jatorri Deitura sortzean, oraindik orain bera delarik ardo berezi honen ezaugarriak zabaltzen eta ekoizpenaren berrikuntza sustatzen dituena.